Eén op de vijf Nederlanders van twaalf jaar en ouder kampt met slaapproblemen. Daarnaast slaapt ruim 42% van de Nederlandse jongeren (12-24 jaar) te weinig, een tendens die Nederlandse ziekenhuizen terugzien nu steeds meer jonge mensen hulp zoeken bij slaapproblemen. Ligt de oorzaak hiervan in een uitputtende 24/7 ratrace, de smartphone, of iets anders? In de documentaire Tegen de Tijd volgt regisseur Nelleke Koop de behandeling van Muied, Nienke, Leon en Maurice, en de zoektocht naar hun eigen ritme.

Muied, een scholier van 17 jaar is al vier keer van school gewisseld en in niveau gedaald vanwege zijn slaapproblemen. Nienke (22), een ambitieuze student aan de dansopleiding is na jaren van luttele uren slaap per nacht in een burn-out terecht gekomen. Ook Maurice (51) en Leon (24) zijn hun dag- en nachtritme kwijt, en verliezen zo langzaam het contact met de wereld om hen heen. In het slaapcentrum vinden ze eindelijk gehoor. De behandeling is een reset van het lichaam om weer synchroon te lopen met het gewenste ritme van school, opleiding of werk. Muied, Nienke, Leon en Maurice doorstaan moedig de behandeling in de hoop hun dagelijkse leven weer op te kunnen pakken.

Tegen de Tijd geeft een welhaast fysieke beleving van wat Muied, Nienke, Leon en Maurice doormaken. De eenzaamheid omdat niemand je serieus neemt en het gevoel van een permanente jetlag. ‘Een goed ritme daar gaat het om’, zegt de behandelaar van het slaapcentrum. Door de verleidingen en eisen waar we aan moeten en vaak ook willen voldoen, is er haast geen ruimte voor een eigen ritme en staan veel mensen altijd ‘aan’. Tegen de Tijd laat zien hoe essentieel het is om soms ook uit te staan.

Een documentaire van Nelleke Koop
Producent: Witfilm voor Human
Muziek: Tobias Borkert