Winner 2017 Gouden Kalf Best Short Documentary

OVER DE FILM
In de documentaire Snelwegkerk zien we de wereld van mensen onderweg, op zoek naar liefde, troost en geluk. En dat op een plek waar je het totaal niet verwacht: in betonnen gebouwtjes op het asfalt.

Op de Duitse snelweg staan verrassende toevluchtsoorden: Autobahnkapelletjes, tussen benzinestation en fastfoodrestaurant. Terwijl kerken leegstromen, bieden deze gebouwtjes spirituele vrijheid, intimiteit en een luisterend oor aan meer dan twee miljoen bezoekers per jaar. In de aanwezige ‘wensboeken’ schrijven bezoekers van alles op. De een bedankt voor een vette voetbalscore of fantastische seks met hun minnaar. Anderen leggen er hun ziel bloot en schrijven openhartig over hun angsten of verlangens, alsof het hun eigen dagboek is.

Onder al die uiteenlopende bezoekers leren we een nihilistische trucker kennen met een getatoueërde koosnaam op zijn knokkels. Een vrouw die haar doodzieke man tot het einde verzorgt. Een trouwe conciërge die snakt naar waardering en steun vindt in wat andere bezoekers opschrijven. Of een vrouw die worstelt met een verboden liefde en dat alleen in zo’n kerkje durft op te biechten. En altijd zijn er de twee poetsdames die alles keurig schoonhouden en gniffelend commentaar geven op de handgeschreven berichtjes. Allen rijden af en aan in weer en wind. Op zoek naar troost, erkenning, menselijkheid. Zoals een snelwegkerk een nietsvermoedende automobilist verrast, zo neemt deze mozaïekvertelling je mee in onverwacht intieme verhalen over verlies, lust en liefde. Daarmee toont de film op liefdevolle manier de confrontatie tussen alledaagse sleur en onze heimelijke angst of hartstocht.

Regisseur & filmplan: Elsbeth Fraanje
Camera: Wilko van Oosterhout, Benito Strangio
Geluid: Mark Wessner, Kamila Wojcik
Montage: Ralf Verbeek
Muziek: Tobias Borkert
Geluidsnabewerking: Ranko Paukovic
Grading & FX: Barend Onneweer
Productie IKON Docs: Barbara Wiessing,
Kiyomi Molin, Margie Monfils
Eindredacteur IKON Docs: Margje de Koning
Creatief producent: Willem Baptist
Producent: Nienke Korthof